Anmeldelse: Oppenheimer

Oppenheimer imponerer som få film har gjort før.

En af menneskehedens vigtigste begivenheder var, da den første atombombe blev skabt - en kapløb mellem USA, Hitlers Tyskland og Rusland - men hvem var manden bag det amerikanske Manhattan-projekt, ved navn Robert J. Oppenheimer?

Handling

I filmen følger vi Oppenheimers liv, først som studerende på Harvard University og derefter som teoretisk fysiker, der rejser rundt i Europa for at møde andre forskere og forelæsere inden for teoretisk fysik. Til sidst bliver han bedt om at lede Manhattan-projektet, så USA kan overhale Tyskland og Rusland i jagten på verdens første atombombe.

 Cillian Murphy

Florence Pugh som Jean Tatlock og Cillian Murphy som Robert J. Oppenheimer.

Det viser sig dog at være krævende for både den mentale og fysiske sundhed at være ansvarlig for at skabe verdens første masseødelæggelsesvåben, og Oppenheimer holdt ikke tilbage med sine meninger eller sit politiske engagement - han kæmpede for at undgå global ødelæggelse på grund af kernevåben.

Rolleliste

Oppenheimer har den længste rolleliste, jeg har set - udover Cillian Murphy i hovedrollen som Robert J. Oppenheimer, ser vi også Gary Oldman, Matt Damon, Emily Blunt, Florence Pugh, Gustaf Skarsgård, Jason Clarke, Josh Hartnett, Casey Affleck, Kenneth Branagh, Rami Malek, Olivia Thirlby, Alden Ehrenreich og Robert Downey Jr. i støttende roller.

Jack Quaid og Gustaf Skarsgård i Oppenheimer.

Filmen bevæger sig i et hurtigt tempo, og rollerne kan være så små som en enkelt replik, men alle skuespillerne passer perfekt ind i deres roller. Især Cillian Murphy, Robert Downey Jr. og Kenneth Branagh imponerer - virkelig fremragende præstationer.

Manuskript og instruktion

Det, der gør denne film unik, er den måde, Christopher Nolan laver sine film på - han væver forskellige tidslinjer, begivenheder og karakterer sammen på en imponerende måde. En biografi som denne kan let blive kedelig, især når det kommer til teoretisk kvantefysik, men Oppenheimer bliver aldrig kedelig; tværtimod er det en af de mest spændende film, jeg har set i lang tid.

Tom Conti Einstein Oppenheimer

Tom Conti som Albert Einstein i Oppenheimer.

Det er en forfærdelig historie, der bliver fortalt, både på Oppenheimers personlige niveau og med hensyn til udviklingen af atombomben og de første gange, de bliver brugt, og det gøres skræmmende. Budskabet er klart; atomvåben kan udslette hele menneskeheden.

Musik

Den svenske komponist og musikproducer Ludwig Göransson vender tilbage efter deres første samarbejde i Nolans tidligere film, Tenet, og jeg må sige, at det er en betagende lydspor til kraftfulde billeder af eksplosioner og atomer.

Anmeldelse

Med Oppenheimer hæver Christopher Nolan barren for både biografiske film og dramafilm generelt. Det er en filmatisering, der primært består af afhøringer og vidneudsagn. Men det er stadig spændende at se - præcis fordi den er redigeret på en måde, der altid får dig til at undre dig over, hvad der vil ske næste gang.

Benny Safdie som Edward Teller i Oppenheimer.

Der er meget at tage ind, mange navne at huske og meget politisk manøvrering at forstå, og selvom det til tider kan være svært at følge med, falder det imponerende sammen til slutningen af filmen. Christopher Nolan laver film som få andre instruktører lige nu - måske kan ingen udfordre ham, når det kommer til film, der både er intellektuelle og spændende på samme tid.

Teatralsk udgivelse

Oppenheimer har premiere i biograferne i Danmark i dag, den 21. juli 2023.

Karakter

Oppenheimer får scoret 9 ud af 10.

Opsummering

Oppenheimer er til tider en magisk skræmmende oplevelse, med dens eneste virkelige ulempe er dens tre timers længde. Meget få instruktører - hvis nogen - kan lave film lige så interessante som Christopher Nolan lige nu.


Denne artikel handler om

Skrevet af
Nadia Berg

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu.

    Kommentar denne artikel