Bedste film om rumrejser

Her samler vi de bedste film om menneskehedens rejser i rummet.

Mennesket har længe set op til stjernerne og ønsket at udforske rummet, så ingen er overrasket over, at der er lavet mange science fiction-film gennem årene. Her er vores favoritter.

7. The Martian

I filmen The Martian er astronauten Mark Watney (Matt Damon) strandet på Mars. Vi får lov til at følge både hans egne oplevelser på en øde planet og hans kollegers intensive arbejde for at redde ham – også selvom missionen synes umulig.

Filmen er baseret på en bog af samme navn af forfatteren Andy Weir, og selvom jeg ikke fandt filmen helt så god som bogen, er det bestemt et seværdigt sci-fi-eventyr instrueret af Ridley Scott.

6. Sunshine

En af mine egne absolutte yndlingsfilm er Sunshine af Danny Boyle, som foregår i fremtiden, når solen er begyndt at blive meget svagere, og menneskeheden er i fare for at uddø. For at løse dette tager en gruppe astronauter til solen for at detonere en rigtig stor atombombe - et plot, der måske ikke er overbevisende, men selve filmen er utroligt godt udført.

Filmen er også fuld af gode skuespillere; Besætningen består blandt andet af Cillian Murphy, Cliff Curtis, Rose Byrne, Hiroyuki Sanada, Michelle Yeoh, Chris Evans og Benedict Wong. En stor ulempe er, at filmen afspores lidt mod slutningen og bliver mere en gyserfilm end science fiction, men på trods af det er det en rigtig god film.

5. Apollo 13

I 1995 var der en af de bedste rumfilm nogensinde; dramatiseringen af den mislykkede Apollo 13-månelanding.

Noget, der gør Apollo 13 ekstra speciel, er det faktum, at de faktisk er vægtløse for alvor; da der ikke var gode nok digitale effekter, løste de problemet ved at optage optagelserne i NASAs "vomit comet", hvor du faktisk er vægtløs for alvor — så alle scener med vægtløshed er optaget for alvor, præcis som du ser dem.

4. First Man

Efter succesen med La La Land blev instruktør Damien Chazelle spurgt, om han ville lave en film om det amerikanske rumprogram, hvis vellykkede månelanding fejrede 50 år i 2019.

Resultatet er Neil Armstrong biopic First Man med Ryan Gosling i hovedrollen som den berømte astronaut, og det er en virkelig interessant film, der fanger alle deres tilbageslag sammen med deres succeser.

3. Rumrejsen år 2001

Fra Stanley Kubrick kommer den mest berømte rumfilm af dem alle; Rumrejsen år 2001. Her går Dr. Dave Bowman (Keir Dullea) på en mystisk mission i rummet, og som missionen skrider frem, begynder rumskibets computer HAL at opføre sig endnu mere mærkeligt.

Rumrejsen år 2001 er en storslået film om rumrejser og menneskeheden, men (som sædvanlig) passer Kubricks særlige stil ikke til alle biografgængere. Hvis du kan lide film om rummet, skylder du dog dig selv i det mindste at give det en chance.

2. Gravity

Når det kommer til filmskabelse som håndværk, kan få slå Alfonso Cuaron. Med i bagagen har han moderne klassikere som Children of Men, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban og senest Roma, og også Gravity er en film, som ikke mange andre instruktører kunne have skabt.

Med Gravitytager han skridtet videre og giver os en rumfilm helt uden klip, hvor vi følger Sandra Bullock, der skal flygte fra en ødelagt rumfærge til forskellige rumstationer, der er i kredsløb om vores planet.

1. Interstellar

Efter at have afsluttet The Dark Knight Trilogy vovede Christopher Nolan sig ud i rummet med blockbusteren Interstellar fra 2014. Med Matthew McConaughey i hovedrollen udforskes fremmede verdener på jagt efter en planet, hvor menneskeheden kan overleve, når Jorden er ved at gå til grunde.

Både film af svensk/hollandsk Hoyte van Hoytema og musik af Hans Zimmer løfter filmen til et niveau, der efter min mening er svært for andre rumfilm at nå. Et mesterværk om både ens egen familie, menneskelighed og menneskets muligheder for at udforske rummet.


Denne artikel handler om

Skrevet af
Nadia Berg

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu.

    Kommentar denne artikel