Anmeldelse: Dune

Så god er den nye film fra Denis Villeneuve – vi har set Dune.

Dette er den første film af de to, der er planlagt i den nye filmatisering af hitbogen Dune af Frank Herbert.

Handling

Året er 10191, og universets dyreste vare er spice — på engelsk spice — som muliggør rumrejser med lysets hastighed, og som også giver store sundhedsmæssige fordele for mennesker. Krydderiet kan kun høstes på ørkenplaneten Arrakis, og Atreides-folket har til opgave af kejseren af imperiet at overtage høsten og holde planeten sikker.

Udover andre folk, der ønsker krydderiet - og er parat til at dræbe for at få det - er der andre trusler på planeten; Medmindre livstruende vejr er truende, skal man altid passe på de gigantiske sandslanger, der fortærer alt på deres vej.

Skuespillere

Noget, der virkelig får Dune til at skille sig ud fra mængden, er den utrolige mængde store skuespillere, der er i filmen - eller hvad med Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Stellan Skarsgård, Jason Momoa, Zendaya, Javier Bardem, Josh Brolin, Oscar Isaac og Dave Bautista for at nævne nogle få?

Alle skuespillerne passer også som en handske i deres forskellige roller og formår sammen at skabe et univers, der faktisk er overbevisende fra første scene – og de svenske skuespillere Rebecca Ferguson og Stellan Skarsgård skiller sig ud i deres roller som henholdsvis Lady Jessica og den onde baron Vladimir Harkonnen.

Musik og lyd

Da Denis Villeneuve lavede Blade Runner 2049, fik han komponisten Hans Zimmer til at skrive musikken, og i Dune vender han tilbage med en samling sange, der helt sikkert er med til at skabe følelsen af at være et helt særligt sted i universet. Meget af musikken minder om deres tidligere samarbejder, på godt og ondt; Jeg havde gerne set, at Dune fik helt unik musik. Det er dog imponerende intenst, når det skal være, og så stemningsfuldt, at man glemmer, at man sidder i biografen.

Ud over musikken er lyddesignet i denne film fremragende og gør virkelig oplevelsen endnu bedre; der er intense effekter som eksplosioner, raketter og helikoptere, der aldrig lyder skurrende eller for højt - selvom jeg så filmen i IMAX.

Manuskript og instruktion

Manuskriptet i Dune, som er baseret på bogen af samme navn af Frank Herbert og er den første af to dele, er skrevet af instruktør Denis Villeneuve sammen med Eric Roth (Forrest Gump) og Jon Spaihts (Prometheus).

Når man laver en bog om til en film, er den største udfordring selvfølgelig at være tro mod kildematerialet og dermed glæde de oprindelige fans, uden at forvirre de nye seere – og det er præcis, hvad de lykkes med at gøre; Selvom #Media375707# er en kompliceret historie med mange forskellige folkeslag ("huse") og et underliggende politisk spil, er det aldrig svært at følge med i, hvad der sker i filmen.

Den canadiske instruktør Denis Villeneuve – hvis utroligt imponerende karriere jeg har skrevet om før – beviser endnu engang, at han er et navn, man kan regne med til de absolut største projekter i Hollywood. Hvordan han endte her, eller hvordan han blev så god til det, han gør, ved jeg ikke, men med Dune har jeg svært ved at se, at andre kunne have gjort det bedre.

Gennemgang

Dune er et storslået eventyr, der virkelig imponerer i, hvor overbevisende det føles; det er intenst og spændende samtidig med, at det faktisk er nemt at følge med i handlingen – selvom jeg ikke selv har læst bogen.

Det er længe siden, jeg så så en så god film i biografen, og også den første film, jeg har set i IMAX, der ikke havde for høj lydstyrke; en rigtig god rating, hvor mange andre film har fejlet. Da vi endnu ikke har modtaget anden del, må den nøjes med en otte rating, men når den anden film er færdig, kan ratingen helt sikkert øges; Lige nu har vi ikke hele historien.

Karakter

Dune får scoret 8 ud af 10.


Denne artikel handler om

Skrevet af
Mikkel Lauridsen

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu.

    Kommentar denne artikel