Anmeldelse: Avatar i IMAX 3D

Filmbladet har set Avatar i IMAX 3D – og det skal du også.

Snart er det tid til, at efterfølgeren Avatar: Vandets vej får premiere, og hvad kunne muligvis være bedre end originalen, der rammer de store skærme igen?

Mange har savnet det i 3D

Tilbage i 2009 havde Avatar premiere, hvilket betyder, at stort set alle under 20 år er gået glip af at se den i det format, den skal ses i - nemlig i 3D i en biograf. Derefter bliver de blå computergenererede karakterer til skabninger, der ser ud til at komme til live, noget der i høj grad forbedrer oplevelsen.

Handling

Avatar foregår 160 år ud i fremtiden og handler om, at mennesker har fundet et utroligt dyrebart mineral på en måne kaldet Pandora. For at lykkes med at overbevise de indfødte - såkaldte Na'vi - om, at mennesker skal have lov til at høste mineralet, har de udviklet lignende kroppe, der kan styres med hjernen og dermed lære dem at kende. Disse kroppe kaldes avatarer, og vores hovedperson spiller en delvist lammet ekssoldat, der styrer en af ligene.

Ekssoldat Jake Sully (Sam Worthington) ankommer til Pandora for at lære at styre sin avatar.

Ret hurtigt tager hovedpersonen Jake Sully (Worthington) ind i junglen og kommer i kontakt med Omaticaya-klanen, nærmere bestemt høvdingens datter Neytiri (Saldaña). Som tiden går, viser det sig imidlertid, at det måske ikke er så let at overbevise Na'vi om at forlade deres hellige hjem for menneskelig grådighed, som man måske tror.

Billede

Avatar var helt banebrydende, da den først udkom i 2009, og jeg må sige, at effekterne, animationen og det visuelle fungerer lige så godt nu, som de gjorde for 13 år siden. Derudover er det stadig en af de meget få film, der faktisk formår at få 3D-effekterne til at føles ægte og overbevisende.

Skuespilleren Stephen Lang passer perfekt som ærkeskurken Quaritch.

En anden ting, der helt sikkert skiller sig ud i denne film, er det rigtig gode lyddesign, hvor du er omgivet af både jungle, raketter, ild, eksplosioner, spiritus, vandfald og alt andet, der kan tænkes på at lave lyde på Pandora - hvilket gør det endnu bedre takket være IMAX-screeningen.

Gennemgang

Avatar er lige så god, som jeg husker den, siden jeg så den i biograferne for 13 år siden, men en ting er blevet endnu bedre - nu kan vi se den i 3D i IMAX-biografer, noget der ikke blev tilbudt, da filmen sidst blev udgivet. Det eneste, jeg kan sige, er, at jeg syntes, det var et utroligt godt show, bortset fra en detalje, som du kan læse mere om nedenfor.

Eventyret på Pandora fører os op i høje bjerge, blandt vandfald og flyvende klipper.

Min 11-årige datter var med mig og så filmen, og det første, hun sagde, da filmen var slut, var: "Kan vi også se den anden i IMAX?!" – så det var en stor oplevelse for både store og små. Jeg lovede at bringe hende til IMAX 3D igen i december, når det er tid til efterfølgeren.

En klage: Nogle gange HFR

En ting, der virkelig generede mig under IMAX 3D-visningen af Avatar, var, at de nu har blandet HFR-scener - det vil sige, hvor filmen har en højere billedhastighed (High Frame Rate / HFR) som et computerspil - med regelmæssige scener, hvilket betyder, at en scene havde HFR, derefter en almindelig, så en med HFR frem og tilbage.

De fleste mennesker bemærker måske ikke HFR-scenerne, men jeg, som desværre gør det, blev generet af det. Helt ærligt, så synes jeg, det ser skidt ud, og jeg håber virkelig, at Filmstaden vil give os besøgende mulighed for at vælge IMAX 3D og IMAX 3D HFR, når efterfølgeren Avatar: Vandets vej har premiere.

Positivt

  •   Det samme store eventyr som før
  •   Viser hidtil usete scener fra Avatar 2
  •   Utrolig flot i IMAX 3D-format

Negativ

  •   Den nye IMAX-version blander regelmæssige sekvenser med HFR-sekvenser

Karakter

Avatar får scoret 8 ud af 10.


Denne artikel handler om

Skrevet af
Mikkel Lauridsen

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu.

    Kommentar denne artikel