Anmeldelse: Avatar: Vandets vej

Avatar: Vandets vej har haft biografpremiere i Danmark – men hvor godt er det egentlig?

Handling

Menneskene vender tilbage til Pandora med missionen om at bosætte mennesker, fordi Jorden er ved at dø. De skal dog stoppe deres nuværende største trussel: lederen af Na'vi-klanernes oprørsoprør, Toruk Makto (Jake Sully). Dette bringer liv til en gruppe avatarsoldater - ledet af den tidligere afdøde general Miles Quaritch - hvis mission er at stoppe Sully-familien og tæmme Na'vi-folket, så det lykkes dem at overtage planeten.

Miles Quaritch (Stephen Lang) døde i slutningen af den sidste film, men er nu genopstået som avatar.

Vil det lykkes Jake og Neytiri at undslippe de soldater, der jagter dem og deres børn gennem junglen? Muligvis er der en chance for at flygte til vandfolket i stedet - og det er her, vi rejser i Avatar: Vandets vej.

Fokus på børnene

Det, der har ændret sig, er, at Jake og Neytiri nu har en familie på fire børn; Neteyam, Lo'ak, Kiri og Tukterey/Tuk. Det er deres liv, vi får lov til at følge i denne film, og begge hovedpersoner fra den forrige film sætter sig i stedet på bagsædet indtil den sidste kamp.

Kiri (Sigourney Weaver) besøger ofte laboratoriet, hvor de huser en gammel avatarkrop fra den forrige film.

Denne film handler virkelig om deres familie og deres nye samfund, både til lands og i havet - og dermed er omfanget af Avatar: Vandets vej betydeligt mindre end det første - overraskende meget mindre, for mit eget vedkommende. Jeg var overrasket over, hvor tæt vi følger disse karakterer alene, og at der ikke er noget "mere" end dem, der jages, der driver filmen.

Manuskript og instruktion

Filmen er skrevet og instrueret af James Cameron – der har Titanic, The Terminator, Aliens, Terminator 2: Judgment Day og True Lies i posen ud over Avatar – og det kan ses på godt og ondt. Han er uden tvivl den bedste actioninstruktør, vi har, både nutidig og historisk, hvilket især er tydeligt i filmens tredje og sidste akt, som mildest talt er imponerende.

Det vrimler helt vildt med spektakulære scener i Avatar: The Way of Water. Her kan du se Oona Chaplins karakter Varang.

Hvad han dog ikke er bedst til, er at skrive dialog, der ikke ligefrem ser ud til at være handlingsdialog. Man skal dog tage det for, hvad det er: Filmen er fyldt med klichéfyldte "one liners", og det er blevet en del af hans charme med tiden - at skrive på en stereotyp og klichéfyldt måde for underholdningsværdi. Det virker, hvis man er forberedt på det, tror jeg.

Visuelt

Så til hvad satte Avatar på kortet; banebrydende visuelle effekter. Og det viser i hvert fald, at Cameron og banden på Weta har lært at lave troværdigt vand, for det ser fotorealistisk ud hele vejen igennem. I Avatar: Vandets vej er der masser af scener, som jeg ikke ville tro var animerede, hvis jeg ikke vidste, at de var - og der er meget få scener, der overhovedet indeholder mennesker.

Havfolket Metkayina er grønnere i hudfarven og har finner på både arme og hale.

Du kan ikke lade være med at beundre den tekniske præstation af denne film, og for alle os, der kan lide skuespil, er der intet, der ser bedre ud lige nu - og sandsynligvis ikke vil gøre det i de kommende år. Måske indtil efterfølgeren i 2024?

Gennemgang

Efter en lidt usikker start tager både karaktererne og historien for alvor fat, og mod slutningen af filmen må jeg indrømme, at der blev fældet nogle tårer – og det var mange år siden, jeg græd over en film. Filmens sidste akt er ulig noget, jeg har set før, og blander ideer, vi genkender fra både Titanic, The Terminator og Aliens.

Mexicansk instruktør Guillermo del Toro sagde for nylig, at ingen kunne have instrueret denne film, men James Cameron, og jeg er enig. Dette er på et andet niveau.

Ronal (Kate Winslet) er healer i Metkayina-klanen.

Så længe du er forberedt på, at dette eventyr er mindre end det sidste - og at det stort set handler om at udforske og lære Na'vi og havets skabninger at kende - vil du virkelig nyde det. Det er også tydeligt, at filmen fungerer som en bro til den tredje film, der har biografpremiere i december 2024.

Avatar: Vandets vej har dansk biografpremiere i dag, den 14. december 2022.

Positivt

  •   Mere følelsesladet end den første film
  •   Stort eventyr

Karakter

Avatar: Vandets vej får scoret 9 ud af 10.

Opsummering

Den nye Avatar-film Vandets vej imponerer både teknisk og følelsesmæssigt, mens selve eventyret er betydeligt mindre end i den første film. Filmens sidste akt tager imidlertid handlingsbegrebet til et nyt niveau.


Denne artikel handler om

Skrevet af
Mikkel Lauridsen

Kommentarer

Ingen kommentarer endnu.

    Kommentar denne artikel